Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mineral Starter a gyökérzóna kezelésére

Egységár: 0,00 Ft/kg
Aktív támogatás és a kártevők elriasztása a gyökérzónában, vetéssel egymenetben alkalmazható.
 
Cikkszám: MS-10
Gyártó: Nutrikon Kft.
Nem értékelt

Paraméterek

Összetevők Természetes növényi- és ásványi összetevők, egyedi receptúra alapján
Kijuttatási javaslat Vetéssel egymenetben mikrogranulátumként kijuttatandó 10 kg/ha dózisban, lehetőség van Radisatart P-maxszal gyári keverékben kijuttatni 10-10 kg/ha-os dózisban.

Leírás

A Mineral Starter (talajkondicionáló ásványi trágya, engedélyszám: 04.2/2613-1/2016) mikroszemcseméretű készítményben található, jelentős mennyiségű zeolit hatékony termésnövelő hatással van a növényre és javítja a talaj természetes tápanyag-szolgáltatóképességét. Kombinációs bioaktív összetevőpartnere, a lenolaj olyan növényi eredetű összetevő, amely közreműködik az egészséges gyökérzóna kialakításában, a talajkárosítók távoltartásában (drótféreg, pajor, fonalféreg, mocskos pajor). 

Részletes leírás

El a férgekkel a gyökerektől!
Gyökérkondicionálás vagy talajfertőtlenítés?

Ásványi+növényi eredetű talajkondicionáló rovarriasztó hatással  

Fő összetevői: zeolit természetes ásványi anyag + növényi eredetű lenolaj.
Kimagaslóan hatékony termésnövelő, egyben javítja a talaj természetes tápanyag szolgáltatását is. A zeolit kombinációs partnere a növényi eredetű lenolaj, amely közreműködik az egészséges gyökérzóna kialakításában, a talajkárosítók távoltartásában (drótféreg, pajor, fonalféreg, mocskos pajor). Hatékonysága nagyobb dózisok esetén összevethető a kémiai fertőtlenítés eredményével. Legnagyobb előnye, hogy kisebb dózisban is kárküszöb alatt képes tartani a károsítók egyedszámát, miközben a hasznos szervezeteket megtartja. Használatával kivédhetők a talajfertőtlenítő-gyomirtószer összeférhetetlenség következtében fellépő fitotoxicitási problémák, ezáltal a gyomirtási stressz csökkenthető.

Miért hatékony?
A Mineral Starter fő ásványi összetevője a zeolit. 
A zeolitok nagy felületi megkötő képességgel rendelkező anyagásványok. A belső zeg-zugos üregekben, pórusokban jelentős mennyiségű anyag (pl. víz, tápanyagok) megkötésére
alkalmas. A zeolit pótlás különösen akkor jótékony hatású a talajok termékenységére, ha a szerves anyag visszapótlás alacsony szintű, vagy könnyebb, kolloidokban szegény talajokról van szó (pl. homok vagy kilúgzódott talajok). A zeolit természetes mikroelem tartalma a korai fejlődési fázis igényét teljesen lefedi. 
A Mineral Starter aktív növényi eredetű hatóanyagai az erősen bioaktív lignán molekulák, amelyek növényi eredetű fenoloid vegyületek. Legnagyobb mennyiségben a lenmagolaj tartalmazza, széleskörű biológiai hatásuk a növényi védekezésben jelenik meg. Természetes rovarölő hatású vegyületek, emellett baktérium- és gombaölő hatásuk is régebb óta ismert. 
Fitoalexinként működve a növény-rovar kölcsönhatásokban a növényevőkkel szembeni védekezésben szerepet játszanak.
Jelen készítményben a lenolaj molekulái kötődnek a zeolit hordozóanyaghoz. 
Ezzel a finom eloszlással lehetővé válik, hogy a lenolaj a talaj részecskéivel minél jobb kölcsönhatásban fejtheti ki védő hatását a kultúrnövényre, mindeközben a zeolit aktív talajjavító hatása is érvényesül. 
A gyökérzónába kijuttatott Mineral Starter a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában, ott teljes higiéniát, kellő védelmet alakít ki a kelő mag számára. 
Ennek következtében távol tartja a kikelő lárvákat a gyökérzettől, azok elpusztulnak a táplálék hiányától. Másrészt a gyökerekkel olyan anyagokat termeltet, amely csökkenti a fejlettebb károsítók berágását, így azok károsítása csökken, ill. befejeződik.
 
Milyen talajokra és mikor ajánlott?
Minden esetben megkerülhetetlen a használata, amikor talajkárosítók veszélyeztetik a kultúrnövényt (szűk vetésforgó, évelő kultúrák, gyepfeltörés után, intenzív kertészeti kultúráknál, magas szervesanyag tartalmú, vagy savanyodó talajoknál, középkötött talajoknál, öntözetlen körülmények mellett, talajbaktériumokkal kezelt területeken stb.). Az integrált szemléletű, környezetre is figyelmet szentelő termesztésben nélkülözhetetlen hatású a készítmény. Bármilyen talajnál és bármilyen növénynél ajánlott a bedolgozása, amikor a talajlakó kártevők felszaporodhatnak, de a hasznos szervezetek megtartása érdekében nem szeretnénk kémiai fertőtlenítést alkalmazni. Vetés/ültetés előtti bedolgozással a csíranövényt védjük, állománykezelés is lehetséges pl. kultivátorozással egy menetben, ami a fiatalkori állományra nyújt védelmet. 

Mire ad megoldást?

 • Amikor a kukorica vetésváltása nem megoldható, takarmány-, árú- vagy csemegekukoricában a magas termésátlagot elérő gazdaságokban 2. vagy 3. évben, a felszaporodó talajlakó károsítók ellen.
 • Tartamhatással is rendelkező (szulfonil-urea tartalmú) gyomirtószerekkel nem lép fel összeférhetetlenség, nem rontja le a gyomirtószerek szelektivitását,  hatékonyságát
 • A bemosódást igénylő gyomirtó szerek mellett is használható, fitotoxikus hatásra nem kell számolni
 • Különösen jól szerepel a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban felszaporodó drótférgek ellen
 • A kukorica, napraforgó, szója kelésekor a melegedő talajban könnyen felszaporodnak a drótférgek, amelyek 5-10 %-os terméskiesést is okozhatnak a fiatal növényekbe való berágással, furkálással. A károsítás szinte észrevétlen marad, de a növény fejlődését visszafogja, gyakran láthatatlan tüneteket okoz, egyúttal kaput nyit a fertőzéseknek.
 • A tartósan kertészeti kultúrákkal hasznosított területeken a talajlakó szervezetek felszaporodása állandó probléma. A kultúra felülkezelése nem megoldott, de a Mineral Starter óvatos bedolgozásával féken tarthatjuk a károsítókat az egész tenyészidőszak alatt.
 • A talajbaktériummal kezelt területeken a kémiai talajfertőtlenítés hatása kiszámíthatatlan, kedvezőtlen hatású lehet a hasznos szervezetekre, ám a Mineral Starter teljesen környezetbarát, a fenntartható gazdálkodást támogató megoldás. 
 • Fertőzöttségi szint (%) alakulása különböző kezelések hatására kukorica kultúrában

Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a Mineral Starter talajkondicionálót:

A drótférgek ellen legjobb a megelőzés – még csírázás előtt végezzünk Mineral Starteres kezelést A drótférgek károsítása jelentős kelési hiányt okoz A talajkárosítók a kertészeti kultúrákat sem kímélik
A drótférgek ellen legjobb a megelőzés – még csírázás előtt végezzünk Mineral Starteres kezelést A drótférgek károsítása jelentős kelési hiányt okoz A talajkárosítók a kertészeti kultúrákat sem kímélik


ELŐNYÖK

 • A talajlakó károsítók kárküszöb alatti szinten tarthatók, miközben a hasznos szervezetek továbbra is megmaradnak,
 • Nem sterilizálja a talajokat, hanem egészséges gyökérkörnyezetet teremt,
 • Nincsen utána szermaradék, nem terheli a talajt és a vizeket,
 • Talajfertőtlenítő-gyomirtó összeférhetetlenség nem alakul ki, nincsen utána fitotoxicitás, kisebb a gyomirtás okozta stressz,
 • Amellett, hogy elriasztja a talajkárosító férgeket, egyúttal tápanyagokat is szolgáltat, javítja a gyökérzóna állapotát, 
 • Nincsen várakozási idő, nem kell permetezési naplóba felvezetni a kezeléseket, az korlátozás nélkül többször is ismételhet

Kapcsolódó termékek

Radistart P-max

0,00 Ft/kg
Mikrogranulált műtrágya: pont az és pont annyi, ami a gyökérhez kell! Nemcsak szántóföldre, de kertészetben, kiskertben is nagyon hatásos!
 

Hasonló termékek

Radistart P-max

0,00 Ft/kg
Mikrogranulált műtrágya: pont az és pont annyi, ami a gyökérhez kell! Nemcsak szántóföldre, de kertészetben, kiskertben is nagyon hatásos!
 

Radistart S-Oil mikrogranulált műtrágya

0,00 Ft/kg
Mikrogranulált műtrágya: kén+kalcium+cink+bór az olajos növények igényeihez igazítva
 

Mineral Starter + Radistart P-max mikrogranulátum keverék

0,00 Ft/kg
Természetes megoldás a biológiai egyensúly fenntartásához gazdaságos módon, mikrogranulált formában.

Személyre szabott műtrágya akció Önnek!

1,27 Ft/
Tisztelt Érdeklődőnk! 
Ebben a menüpontban találja a FitoNatur Európa Kft. egyedi akcióját!